Deminutiva ve španělské dětské literatuře - Ungermanová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem této diplomové práce je detailní analýza použití deminutiv ve španělské literatuře, včetně charakteristiky jejich významu a funkce. V teoretické části jsou uvedeny základní definice tohoto morfologického jevu, jeho tvoření, funkce a interpretace v textu. Následuje definice dětské literatury a různé pohledy na ni. Také je zmíněna historie dětské literatury, její vývoj a literární projevy. Zejména pak časté lingvistické vlastnosti, které se v dětské literatuře objevují. Praktická část je založena na kvantitativní a kvalitativní analýze dětských knížek: Manolito on the Road, El príncipe que todo lo aprendió en los libros a El Conde Lucanor. Cílem diplomové práce je srovnání několika lingvistických pohledů na tento jazykový jev, stanovení případného rozdílu v četnosti užívání různých typů deminutivních sufixů, jak z pohledu diachronického, tak z pohledu rozdílnosti literárních žánrů. V neposlední řadě je významná kvalitativní analýza, při které dojde k rozboru jednotlivých kontextuálních funkcí deminutivních sufixů.
Diminutives in Spanish Children´s Literature
Keywords: deminutiva; sufix; zmenšení velkosti; afektivní funkce; pejorativní funkce; lexikalizovaná deminutiva; nelexikalizovaná deminutiva; dětská literatura; diminutives; suffix; diminution; afective function; pejorative function; lexicalized diminutives; unlexicalized diminutives; children´s literature