Přínosy projekce cestní sítě v komplexních pozemkových úpravách pro protierozní ochranu - Šilha, Radek (Jihočeská univerzita, 2012)
Hlavním cílem práce je prokázání, že vhodně navržené polní cesty v rámci komplexních pozemkových úprav, mohou sloužit jako významný protierozní prvek. Oblastí zkoumání je katastrální území Plešovice v okresu Český Krumlov. U vhodně trasovaných cest byl zkoumán jejich protierozní účinek. Cestní síť byla zhodnocena z hlediska stavu před a po komplexní pozemkové úpravě. V první řadě šlo o vyhledání polních cest, které byly v plánu společných zařízení vedeny jako protierozní. Dále byly provedeny 2 podrobné terénní průzkumy, při kterých došlo ke sběru informací a fotodokumentace. Dílčím cílem je určení ohroženosti zemědělské půdy vodní erozí pomocí nejnovější metodiky s názvem Ochrana zemědělské půdy před erozí, která vyšla na začátku roku 2012. Zohledněno je hlavně dosavadní používání hodnoty faktoru erozní účinnosti deště (R = 20), která se dnes ukazuje jako podhodnocené. V závěru práce byly stanoveny technické parametry polních cest, tak aby splňovaly podmínky protierozní ochrany.
The benefits of road network design in comprehensive land adjustment for anti-erosion protection
Keywords: Komplexní pozemkové úpravy; protierozní ochrana; polní cesty; vodní eroze; comprehensive land adjustment; anti-erosion protection; field paths; water erosion