Zlepšení kvality vody při výlovech rybníků pomocí flokulantů - Mondeková, Aneta (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce se zabývá možností zlepšení kvality vody vypouštěné při výlovech rybníků. Cílem této práce bylo zachytit nerozpuštěné látky a živiny ve vypouštěné vodě ve stoce pod rybníkem soustavou dvou bariér z organického materiálu. Bariéry sloužily ke vzdutí hladiny vody, který poskytl čas potřebný k sedimentaci částic. Sedimentace byla umocněna dávkováním flokulantu. Vyhodnocení probíhalo na základě porovnání kvality vody na profilu A bez přídavku flokulantu a profilu B již s obsaženým flokulantem. Rozdíl vykazoval účinnost zachycení nerozpuštěných látek a živin bariérou. Na základě výsledků lze konstatovat, že bariéry z organického materiálu jsou schopny zlepšovat kvalitu vody vypouštěné z rybníků.
Improving water quality during fish harvest using flocculant
Keywords: rybník; kvalita vody; výlov; flokulace a koagulace; flokulant; pond; water quality; fish harvest; flocculation and coagulation; flocculant