Pozemkové úpravy na našem území ve 20. století - Dekan, Martin (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato bakalářská práce se zabývá historií pozemkových úprav na našem území od roku 1918 až do současnosti. Na začátku je popisováno období První pozemkové reformy, při níž byly do praxe použity tři nové zákony ? záborový, přídělový a náhradový. Další období (v letech 1945 ? 1989) se zabývá zemědělskou kolektivizací venkova, vznikem JZD a JRD, hospodářsko-technickými úpravami pozemků, scelováním pozemků. Třetí období (po roce 1990) se týká restitucí zabaveného majetku před rokem 1948, vznikem Ústředního pozemkového úřadu a pozemkových úřadů v ČR, přijatými zákony týkajících se pozemkových úprav až po současnost.
Land adjustment in our region in 20.century
Keywords: První pozemková reforma; historie; scelování; kolektivizace; pozemková úprava; First land reform; history; land consolidation; collectivisation; restitution; land adjustment