Psychosomatická přetížení a jejich projevy v příčinné souvislosti se zážitky z mimořádných událostí. - Krejčová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou působení traumatizujících zážitků z mimořádných událostí na psychosomatiku příslušníka integrovaného záchranného systému. Pod psychosomatikou si představme vzájemné působení duše a těla, tedy ovlivnění tělesného stavu stavem psychickým a naopak. To vše je navíc propojeno se sociálním okolím postiženého. Je tedy třeba dbát o všechny tzv. biopsychosociální potřeby člověka. Teoretická část práce popisuje psychosomatiku jako vědní obor. Zabývá se příznaky, všeobecnou psychoterapií a historickým vývojem psychosomatiky. Dále rozebírá možnosti krizové intervence a specifická rizika činností jednotlivých základních složek IZS. Praktická část práce sledovala vliv traumatizujících zážitků na příslušníky Hasičského záchranného sboru, Zdravotnické záchranné služby a Policie České republiky. Cílem bylo zjistit míru závažnosti této problematiky a také společně najít možnosti řešení. Výsledky práce ukazují, že k určité míře negativního působení dochází, a proto je důležité soustředit se na preventivní opatření k zamezení vzniku závažnějších komplikací.
Psychosomatics overload exposures in casual realationship with extraordinary events experiences.
Keywords: krizová intervence; posttraumatická stresová porucha; psychosociální pomoc; integrovaný záchranný systém; biopsychosociální; psychoterapie; Crisis Intervention; Post Traumatic Stress Disorder; Psychosocial Assistance; Integrated Rescue System; Biopsychosocial; Psychotherapy