Rozdíly v systémech odměňování podniků - Jandová, Klára (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato diplomová práce se zabývá odměňováním zaměstnanců na základě velikosti podniků. Seznamuje s různými typy odměňování, mzdovými formami, minimální a průměrnou mzdou, nepeněžním odměňováním, benefity a trendy v odměňování za posledních pár let. Výzkum byl rozdělen na 3 dílčí cíle. Prvním dílčím cílem výzkumu je zjištění a analýza odměňovacích systémů a benefitů v jednotlivých podnicích (mikro +malý, střední a velký podnik) pomocí kvantitativní metody sběru dat - dotazníkového šetření. Dotazník byl rozdán dohromady 60 respondentům, každému typu podniku 20 dotazníků. Po důkladné analýze všech dat byly vytyčeny výhody a nevýhody jednotlivých podniků rozdělených dle velikosti a tím byl naplněn dílčí cíl 2. Následně byly z "nevýhod" doporučeny vhodné návrhy, jak nedostatky zlepšit či eliminovat, což vedlo k naplnění 3 dílčího cíle.
Differences in company remuneration systems
Keywords: Odměňování; mzdové formy; minimální mzda; průměrná mzda; benefity; kvantitativní metoda; dotazník.; Remuneration; wage forms; minimum wage; average wage; benefits; quantitative method; questionnaire.