Očkovací kalendář a jeho vývoj u dětí do15 let. - Brodská, Ludmila (Jihočeská univerzita, 2018)
Očkování je v dnešní době diskutované téma a dělí obyvatele České republiky na dvě skupiny. V první skupině se sdružují zastánci očkování, ve druhé skupině jeho odpůrci. Tato bakalářská práce je reakcí na tuto situaci a má poukázat nejen na historii očkování, ale především na jeho důležitost. Bakalářská práce "Očkovací kalendář a jeho vývoj u dětí do 15 let" byla zpracována jako teoretická. Cílem práce bylo zmapovat vývoj očkovacího kalendáře u dětí do 15 let a dále zmapovat možnosti, dostupnost, způsoby očkování a následnou ošetřovatelskou péči včetně možných komplikací po očkování. V práci nechybí nahlédnutí do historie a vývoje zejména těch vakcín, jež se v současné době vztahují proti jednotlivým onemocněním, zejména proti onemocněním, proti v současné době podléhají k povinnému očkování. Dále zde najdeme informace o nepovinná nepovinném a očkování, doplňková doplňkovém očkování, rozdělení očkovacích látek dle typu a druhu vakcín, o způsobu jejich aplikace, případné případně o kontraindikace kontraindikacích a komplikacekomplikacích, opomeinuta nebude ani role sestry při očkování dětí a také informaci údaje o očkovacím průkazu. Bakalářská práce byla zpracována jako teoretická s využitím metody analýzy, syntézy a explanace. Po prozkoumání všech publikací, které přispěly k vytvoření této bakalářské práce, byly získané vědomosti poznatky podrobně rozpracované do dílčích oddílů dle přehlednosti a souvislostisouvislostí. Důležitým zjištěním, k němuž které bakalářská práce přinesladospěla, je především potvrzení významu očkování, jehož úkolem je záchrana lidských životů. Práce může být využita jako informační a studijní materiál nejen pro sestry, ale i pro laickou veřejnost. Za velký úspěch by bylo považováno, pokud by bakalářská práce přispěla k přesvědčení některého alespoň části ze skupiny odpůrců očkování o jeho významu očkování a vedla ke přehodnocení jejich negativního postoje změně názoru na jeho využití.
The vaccination calendar and his development concerning children under age 15
Keywords: Očkování; očkovací kalendář; dítě; sestra; očkovací látky; Vaccination; vaccination schedule; child; nurse; vaccines