Vyobrazení ženských postav ve vybraných dílech Agathy Christie - Pokorná, Jana (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce se zabývá vyobrazením ženských hrdinek ve vybraných detektivních románech Agathy Christie s cílem zjistit, zda a případně jakým způsobem odráží historickou realitu ve smyslu postavení žen v soudobé britské společnosti. Předmětem zkoumání jsou díla pocházející z různých období spisovatelčiny tvorby, konkrétně z 30. a 70. let 20. století. Těžištěm práce je analýza ženských hrdinek v knihách Vražda v Orient-expresu, Smrt na Nilu, Nemesis a Sloni mají paměť se zaměřením na věrohodnost postav a důležitost jejich role v příběhu. Zvláštní pozornost by měla být věnována také problematice postavení žen ve společnosti a posunů ve vnímání ženské otázky ve zkoumaném období.
Representations of Women in Selected Novels by Agatha Christie
Keywords: Agatha Christie; Vražda v Orient-expresu; Smrt na Nilu; Nemesis; Sloni mají paměť; detektivní žánr; feminismus; ženské hnutí; ženská postava; britská společnost; sociální třídy; Agatha Christie; Murder on the Orient Express; Death on the Nile; Nemesis; Elephants Can Remember; detective fiction; feminism; feminist movement; female character; British society; social classes