Hodnota peněz a finančních gramotnost očima studentů středních škol - Mikešková, Denisa (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se věnuje zmapování úrovně finanční gramotnosti žáků vybraných škol v sekundárním vzdělávání. Cílem dotazníkového šetření je zjistit znalost či zralost žáků v oblasti finančního vzdělání a případná připravenost žáků umět se rozhodovat v životních situacích. Bakalářská práce se skládá z teoretické části, kde je popsán teoretický základ z oblasti finančního vzdělávání. Zde je vysvětlen pojem finanční gramotnost a způsob implementace finanční gramotnosti do výuky středních škol. V praktické části jsou obsaženy výzkumné otázky, jež byly uskutečněny a vyhodnoceny kvantitativní výzkumnou formou dotazníkového šetření mezi žáky středních škol z Jihočeského kraje. Závěrem jsou poskytnuty i doporučené výukové materiály nebo osobní doporučení.
The value of money and financial literacy through the eyes of high school students
Keywords: finance; gramotnost; platební styk; cena; úrok; vzdělání; rozpočet; pojištění; finance; literacy; payments; price; interest rate; education; costing; insurance