Pohroma netolická. Vliv bitvy u Záblatí na každodenní život panství - Čížek, Josef (Jihočeská univerzita, 2015)
Předkládaná práce si klade za úkol postihnout změny v životech obyčejných obyvatel na netolickém panství v průběhu let 1618-1620. Za použití pramenů osobní korespondence a evidenční povahy je dokumentováno, jak působily válečné střety na obyvatelstvo jižních Čech v době rané fáze třicetileté války. Cílem práce je rekonstrukce válečných událostí od počátku stavovského povstání až po bitvu u Záblatí. Pozornost je věnována také změnám v každodennosti venkovanů žijících na jihočeském bojišti. K těm docházelo především prostřednictvím proměn selských gruntů a měšťanských domácností. Dále se každodennost obyvatel měnila skrze sociální, hospodářské a majetkové změny. Ty jsou dokumentovány způsobem porovnání předválečné situace s poválečným prostředím, ve kterém se tehdejší člověk snažil žít a přežít. Celou práci shrnuje závěr, který rekapituluje zjištěné poznatky a nabízí další možnosti bádání.
The disaster of Netolice. Influence of battle at Záblatí on everyday life in the domain
Keywords: Netolice; třicetiletá válka; bitva u Záblatí; venkov; město; válečný prožitek; každodenní život; Netolice; Thirty Years' War; battle at Záblatí; countryside; town; war experience; everyday life