Kostní metastázy - Melicharová, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato bakalářská práce se zabývá tématem ?Kostní metastázy?. Práce je rozdělena na část teoretickou a část praktickou. Pro pochopení celého tématu se v teoretické části nejprve věnuji obecné anatomii kostní tkáně, následně stavbě kostí jejich vývoji a růstu. Jsou zde popsány jednotlivé tvarové typy kostí. Také je zde rozepsán i proces metastazování primárních nádorů do okolních tkání, způsob šíření a růst nádorových buněk v tkáni kostní. Dále se věnuji výskytu kostních metastáz a jejich diagnostice. V diagnostice si prvotně všímáme klinických projevů, které pacienta přivedou k lékaři. K této práci byly stanoveny tři cíle. Prvním cílem bylo zjistit nejčastější místa výskytu kostních metastáz. Druhým cílem bylo zjistit, jaká je nejčastěji používaná diagnostická metoda. A třetím cílem bylo zjistit nejčastěji používaný typ léčby při výskytu kostních metastáz. Také byly stanoveny výzkumné otázky. Výzkumná otázka 1: Je nejčastější výskyt kostních metastáz v bohatě prokrvené tkáni červené kostní dřeně? Výzkumná otázka 2: Jsou kostní metastázy častěji diagnostikovány u žen? Pro získání výsledků bylo využito databází pacientů nemocnice České Budějovice a.s. a nemocnice Na Homolce v Praze z oddělení radiodiagnostiky, radioterapie a oddělení nukleární medicíny. Na odděleních radiodiagnostiky v Českých Budějovicích a v Praze bylo nutné projít záznamy veškerých diagnostikovaných pacientů na RTG, CT a MR za roky 2011, 2012 a následné zapisování údajů pacientů u kterých lékaři popsali výskyt metastatického procesu do skeletu. Mezi potřebné zapisované údaje patřil věk, pohlaví, primární diagnóza, místo lokalizace kostních metastáz a provedená vyšetřovací metoda. Tyto údaje byly v praktické části bakalářské práce zpracovány do grafů a následně poskytli odpovědi na stanovené cíle a výzkumné otázky. Získané informace jsou opět zpracovány v praktické části bakalářské práce do grafů. Z oddělení nukleární medicíny bohužel nebyly získány informace o množství provedených kostních scintigrafiích pro metastatický proces do skeletu, ale pouze informace o léčených pacientech radionuklidy. Odpověď na výzkumnou otázku 1: že: Nejčastější výskyt kostních metastáz je v bohatě prokrvené tkáni červené kostní dřeně nám poskytli již informace o nejběžnější lokalizaci kostních metastáz, jelikož červenou kostní dřeň v dospělosti nejvíce obsahují obratlová těla, kosti pánve, hrudní kost, žebra, ploché kosti lebky a dlouhé kosti, kde se červená kostní dřeň vyskytuje v kloubních koncích a dle mého výzkumu v těchto místech byly kostní metastázy nejčastěji lokalizovány. Odpověď na výzkumnou otázku 2: Zda jsou kostní metastázy častěji diagnostikovány u žen? Vyplynula z mého výzkumu, že více kostních metastáz bylo diagnostikováno u mužů. K bakalářské práci byl také vypracován informační leták pro laickou veřejnost informující o příznacích, diagnostických metodách a léčbě při výskytu metastatického procesu do kostí.
Bone metastases
Keywords: Kostní metastázy; Scintigrafie skeletu; Bisfosfonáty; Léčba bolesti; Bone metastases; Bone scintigraphy; Bisphosphonates; Treatment of pain