Analýza nákladů, výnosů a výsledku hospodaření v kapitálové společnosti - Zelinková, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2023)
Výkaz zisku a ztráty je jednou z hlavních součástí účetní závěrky. Stavebními kameny tohoto výkazu jsou náklady a výnosy, díky kterým zjistí účetní jednotka, zda se za daný účetní období dostane do zisku či ztráty. Pro účetní jednotky je ale důležitá také daňová povinnost, která se ve výpočtu čistého výsledku hospodaření zjišťuje. Na základě účetní závěrky je možné provádět pro podniky analýzy, díky kterým se můžou dále podniky řídit a dostat se v příštích účetních obdobích do zisku či vyššího výsledku hospodaření. Pro bakalářskou práci je použita vertikální analýza, která porovnává hodnoty v různých obdobích. Následně se porovnaly hodnoty ukazatelů z finanční analýzy, zhodnotily se výsledky a zároveň byla navržena opatření na úsporu nákladů.
Analysis of costs, revenues and profit in a capital company
Keywords: výsledek hospodaření; náklady; výnosy; daň z příjmů; the profit and loss statement; costs; revenues; income tax