Historický vývoj venkovských sídel ve zvolené lokalitě - Pflegerová, Adéla (Jihočeská univerzita, 2019)
Název mé diplomové práce zní "Historický vývoj venkovských sídel ve zvolené lokalitě". Jak už název zmiňuje, v mé práci se zabývám vývojem venkovských sídel. Pro zpracování jsem si vybrala obce Horní Dvořiště a Pištín. Teoretická část pojednává o historickém vývoji venkovských sídel skrze různá období. Dále také popisuji faktory, které ovlivňovaly osidlování naší krajiny. V dalších kapitolách jsou vypsány typické stavební prvky lidové architektury. Předposlední část je věnována lidovým stavbám dle regionů a v poslední řadě jsem se věnovala jihočeské lidové architektuře, kterou jsem popisovala podle jednotlivých oblastí. Praktická část obsahuje popis obou obcí, Horního Dvořiště a Pištína. Vývoj je popisován z pohledu katastrálního území, proto se také v kapitole o Horním Dvořišti zmiňuji o Českém Heršláku, který k Hornímu Dvořišti patří. Následně jsou zaznamenány metody popisu a sběru dat, které bylo nutné pro mou práci použít.
Historical development of rural settlements in the chosen location
Keywords: lidová architektura; jihočeská lidová architektura; venkovské stavby; Horní Dvořiště; Český Heršlák; Pištín; vernacular architecture; South Bohemian architecture; country buildings; Horni Dvoriste; Czech Herslak; Pistin