Hodnocení efektivnosti vybrané investice, včetně výběru optimálního způsobu financování - Vašmuciusová, Eva (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem této bakalářské práce bylo zhodnotit efektivitu vybrané investice a vybrat vhodný způsob financování s ohledem zajištění stability podniku a minimalizace nákladů. Podnik měl starou budovu, kterou se rozhodl předělat na halu pro odchov brojlerů. V průběhu vypracovávání této práce bylo zažádáno o dotaci, ale ještě nebylo rozhodnuto, zda ji podnik opravdu obdrží. Na základě toho byla efektivita investice hodnocena z obou hledisek. Jako vstupní data byly použity výkazy podniku za rok 2012. Efektivnost této investice byla vypočtena za pomoci čisté současné hodnoty. Hodnocena byla ze dvou hledisek, a to pokud byl kapitálový výdaj bez dotace či s poskytnutou dotací. Na základě těchto výpočtů bylo zjištěno, že se investici vyplatí realizovat v obou případech. Při neposkytnutí dotace sice investice vykazovala zisk o něco déle, ale vzhledem k životnosti investice by se vyplatilo ji realizovat. Další částí byla analýza rizika, kde na základě analýzy citlivosti byl úhyn zvýšen o jeden procentní bod. Dále pak bod zvratu, což je bod, při kterém by se tato investice nevyplatila. Výsledkem bylo zjištěno, že celkově projekt není rizikový. Za rizikovou hodnotu je zde pouze považován úhyn brojlerů, který by se měl pohybovat okolo 6 %.
Evaluation of the effectiveness of selected investments, including the selection of the optimal method of financing
Keywords: účinnost; investice; dotace; bod zvratu; úmrtnost; efficiency; investment; subsidy; break-even point; death rate