Srovnání hydrolýzy vybraných druhů fytomasy při termotlakové přípravě surovin. - Maroušek, Josef (Jihočeská univerzita, 2010)
Předkládaná práce srovnává efekt mírné extruze na škrobnatou a celulózovou fytomasu při různých stupňích intenzity kyselé (H2SO4, 3, 6, 9 a 12%), zásadité (NaOH, 3, 6, 9 a 12%) a enzymatické (4 enzymatické přípravky k hydrolýze škrobu, 6 preparátů k hydrolýze celulóz a hemicelulóz) hydrolýze. K poměřování hloubky hydrolýzy je využíváno GE a doplňkově alkoholové výtěžnosti. Pozitivní dopad aplikované 0,3MPa a 1MPa extruze je zkoumán hodnotami absorbance a filtračních koeficientů.
Comparison of hydrolysis of selected phytomass after thermopressure preparation.
Keywords: hydrolýza fytomasy; extruze; glukózové ekvivalenty; phytomass hydrolysis; extrusion; glucose equivalents