Řízení procesu nákupu ve vybrané společnosti - Zimprichová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato práce je zaměřena na řízení procesu nákupního oddělení. Cílem této diplomové práce je popis nákupního procesu ve vybrané společnosti včetně jeho zhodnocení a následné optimalizace, jejíž změny by vedly k efektivnějšímu a kvalitnějšímu využití v oddělení nákupu. K dosažení tohoto výsledku bylo zapotřebí získat potřebné data a údaje, které byly získány na základě rozhovorů se zaměstnanci nákupu a vlastní zkušeností v nákupním oddělení. Teoretická část představuje obecný úvod do zvolené problematiky. V této sekci je podrobně rozepsán a graficky znázorněn nákupní proces, cíle a objekty nákupu. Dále je zde charakterizován pojem proces včetně mapování procesů a znaků, potřebné ke zpracování procesní mapy. Další kapitola se týká dodavatelů, která v sobě zahrnuje také výběr a hodnocení dodavatelů. Po zpracování teoretické části následuje zpracování praktické části neboli vlastní práce. První část vlastní práce se zabývá popisem zvolené organizace, kde je také znázorněna organizační struktura. Tato společnost se může pyšnit dlouholetou historií nejen na českém trhu, ale také v zahraničí. Druhá část je zaměřena na zaměstnance nákupního oddělení včetně popisu pracovních náplní. Poté je zde shrnuta současná analýza nákupního procesu, která také zahrnuje zpracovanou procesní mapu. Další část se zabývá výběrem dodavatelů a následným hodnocením. V poslední části je navrženo optimalizační řešení nákupního procesu, které se týká zefektivnění informačního systému. Toto zlepšení je promítnuto také ve vypracované procesní mapě pomocí programu "Microsoft Visual". Navržené výsledky byly předány zaměstnancům společnosti k následnému posouzení.
Management of the purchasing process in the selected company
Keywords: Nákupní oddělení; Dodavatelé; Procesy; Mapování; Purchasing department; Suppliers; Processes; Mapping