Historie a současnost legislativního procesu v České republice a ve Spolkové republice Německo - Štiková, Linda (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce je zaměřena na problematiku zákonodárné moci jakožto nedílné součásti každého právního státu, a na tvorbu primárních (zákonných) předpisů a sekundárních (podzákonných) předpisů v komparativní perspektivě České republiky a Spolkové republiky Německo. Stručně je také nastíněn historický kontext tvorby zákonů obou států z doby existence pluralitního politického systému, který do určité míry inspiroval současné právní předpisy. Klíčová je rovněž otázka efektivnosti právotvorné procedury spočívající ve znalosti ze strany veřejnosti, neboť právě transparentnost legislativy plní významnou roli v každodenním životě občanů.
History and present of the legislative process in the Czech Republic and the Federal Republic of Germany
Keywords: právo; zákonodárná moc; legislativní proces; Spolková republika Německo; Česká republika; právní předpis; law; legislature; legislative process; Federal Republic of Germany; Czech Republic; legislation; legal regulation