Soudobé trendy v oblasti zrcadlových neuronů - Šlajsová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato bakalářská práce je shrnutím vybraných témat z rozsáhlé oblasti teorie zrcadlových neuronů. Je teoretického rámce, vedena jako přehledová studie a odborná rešerše cizojazyčných zdrojů. Informuje o vhledu do problematiky zrcadlových neuronů, kde se zaměřuje na celistvé uchopení tématu. Dále pak bere v úvahu psychosociální aspekty, které pojednávají o teorii zrcadlových neuronů v kontextu vazby dítěte a matky, jazyka a řeči, interkulturních rozdílů, emocí a imitace. Následuje aplikace teorie v psychoterapii. Dalším hlediskem jsou klinické aplikace zaměřující se na vysvětlení vybraných psychických a neurologických poruch nebo jejich terapii, využívajících zmíněnou teorii. Následuje pojednání vysvětlující principy umění na neuropsychologické bázi. Kapitola aktivace zrcadlových neuronů u konzumního jedince popisuje nově se rozvíjející oblast neuromarketingu a médií. Poslední částí je využití teorie zrcadlových neuronů v oblasti sportu.
Contemporary trends in the field of mirror neurons
Keywords: zrcadlové neurony; psychosociální aspekty; psychoterapie; klinické aplikace; umění; neuromarketing; média; sport; mirror neurons; psychosocial aspects; psychotherapy; clinical applications; arts; neuromarketing; media; sports