Komparace odvodového zatížení fyzických osob - Rozkopalová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce se zabývá zdaněním fyzických osob v České republice. Zaměřuje se na komparaci odvodového zatížení zaměstnanců a podnikajících fyzických osob (OSVČ). Práce bere v úvahu nejen daň u příjmu fyzických osob, ale i povinné příspěvky na sociální zabezpečení a zdravotní pojištění. Práce představuje nezávislou analýzu tématu a vyúsťuje v ucelené srovnání odvodového zatížení obou skupin fyzických osob. Základní komparace jsou zpracovány na konkrétních modelových propočtech zdanění vybraných osob při srovnatelném ročním hrubém příjmu ve výši průměrné mzdy. Pro obecnější srovnání jsou zpracovány tabulky a grafy platné i pro širší pásmo zdaňovaných příjmů. Rozdíly jsou hodnoceny pomocí zvolených ukazatelů jak z pohledu vlivu odvodových povinností na důchod fyzických osob, tak i z pohledu příjmů veřejných rozpočtů.
Comparison of the contribution burden of natural persons
Keywords: daň; daň z příjmu; sociální zabezpečení; zdravotní pojištění; tax; income tax; tax burden; social security; health insurance