Etické aspekty ošetřování nespolupracujících pacientů v rámci záchranné služby - Král, Václav (Jihočeská univerzita, 2008)
Záchranná služba je specifická součást zdravotnické péče a v souvislosti s etickým přístupem k nespolupracujícím pacientům se zde objevuje mnoho otázek: ''Do jaké míry je vhodné nutit pacienta ke spolupráci a do jaké míry je nutné a důležité ponechat pacientovi právo na rozhodnutí o jeho zdraví a životě?'' Je v souladu s etikou pacientovi říci tzv. milosrdnou lež o jeho stavu, aby byl ochoten spolupracovat? Cílem této práce je zjistit, jaký je eticky vhodný přístup při ošetřování pacientů, kteří nespolupracují. Dále zjistit názory zdravotnických záchranářů na etická dilemata, která jsem nastínil výše.
Ethic standpoints of treatment non-cooperating patients in terms of emergency health service
Keywords: etika v přednemocniční péči; neadaptivní chování; informovaný souhlas; nespolupracující pacient; záchranná zdravotnická služba; zdravotnický záchranář; emergency ethic; inadaptable behaviour; informed consent; non-cooperating patient; emergency health service; rescue worker