Hodnocení stavby a provozu fotovoltaické elektrárny Ševětín na okolní krajinu - Trnobranský, Jan (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zabývá hodnocením stavby a provozu fotovoltaické elektrárny Ševětín a podmínkami pro provoz FV elektrárny v rámci ČR. FV elektrárna Ševětín je součástí projektu společnosti ČEZ Obnovitelné zdroje, s. r. o. s celkovým výkonem téměř 30 MWp a s plánovanou životností 20 let. Bylo zjištěno, že FV panely obsahují recyklovatelné materiály (sklo, hliník, plasty a měď), které by při demontáži na jednotlivé komponenty mohly být vykoupeny v běžných sběrných dvorech za cenu v součtu přesahující 20 milionů korun. Výpočtem energetické návratnosti bylo zjištěno, že v případě fotovoltaických panelů bude návratnost 2,3 roku. Pokud by se FV elektrárna Ševětín nestavěla, bude při běžném zemědělském využití dotčených pozemků hrubý finanční zisk téměř 150 krát menší než při provozu FV elektrárny. Po ukončení provozu a demontáži recyklovatelných materiálů bude možné na většině pozemků opět zemědělsky hospodařit.
Evaluation of the development and operation of the photovoltaic power plant Ševětín on a surrounding landscape
Keywords: fotovoltaická elektrárna; solární energie; energetická návratnost; zemědělské hospodaření; photovoltaic power plant; solar energy; energy return; farming