Územní studie jako podklad pro územní plánování vybrané lokality - Mikulová, Eva (Jihočeská univerzita, 2018)
Krajina je vše, co nás obklopuje, prostor ve kterém žijeme a který utváříme. V posledních letech se stále častěji diskutuje o udržitelném rozvoji, který se neodmyslitelně týká i krajiny, tak aby byla schopná přečkat naše hospodaření a zachovala se i pro další generace. Z tohoto důvodu je velmi podstatné územní plánování a vše s tím související. Tato složka naší činnosti je velmi obsáhlá a složitá, ale zároveň velmi podstatná pro naši budoucnost. Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a udržitelný rozvoj při zachování a rozvíjení přírodních, kulturních a civilizačních hodnot. Při této činnosti pomáhá územnímu plánování několik nástrojů. Mezi tyto nástroje neoddělitelně patří i Územní studie, která může být podkladem pro zpracování Územně plánovací dokumentace. Slouží k ověření možnosti a podmínek změn v území a snaží se najít jeho problematická místa, prověřit je, posoudit a navrhnout možná řešení. O totéž se pokusí i tato práce zaměřená na katastrální území Šumavských Hoštic včetně jeho rozdělení na chráněnou krajinnou oblast (dále jen "CHKO") a území bez zvláštní ochrany a návrhu možných řešení.
Territorial study as the basis for urban planning of selected locality
Keywords: krajina; krajinný ráz; územní studie; územní plánování; landscape; landscape character; zoning study; land use planning