Specifika ošetřovatelské péče o pacienty seniory po ortopedických výkonech na JIP ve Fakultní nemocnici Na Bulovce - Švecová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2012)
Senioři jsou nejpočetnější skupinou pacientů vyskytujících se na pracovišti autorky této práce, oddělení JIP ortopedické kliniky Fakultní nemocnice Na Bulovce. Ošetřovatelská péče o seniory má svá specifika, plynoucí zejména z vyšších nároků stárnoucího organismu. Ačkoliv je na jejím pracovišti vyvíjena intenzivní snaha poskytovat kvalitní péči o tuto početnou skupinu pacientů, vždy je možnost zlepšení. Hlavním cílem práce se tedy stalo nalezení odpovědi na otázku, v jakých směrech se nachází nevyužitý prostor pro zlepšení kvality ošetřovatelské péče o seniory po ortopedickém výkonu. Pro získání potřebných informací o současném stavu této problematiky bylo využito kvalitativní šetření formou nestandardizovaného rozhovoru. Výzkumné šetření bylo provedeno na Ortopedické klinice JIP Fakultní nemocnice Na Bulovce. Výzkumný soubor tvořily sestry pracující na tomto oddělení a pacienti senioři zde hospitalizovaní po ortopedickém výkonu. Z výzkumného šetření jednoznačně vyplývá několik závěrů. Sestry disponují dostatečnými informacemi o problematice ošetřovatelské péče o seniory po ortopedických výkonech a mají i dostatek možností k poskytování kvalitní péče. Mezi faktory, které negativně ovlivňují poskytovanou péči lze zařadit především zastaralé technické zázemí JIP a nevyhovující stavební uspořádání sálu. Řešení této problematiky je však úzce propojeno s otázkou nedostatku finančních prostředků. V otázce personálního obsazení je problémem vysoký počet nedostatečně kvalifikovaných sester v poměru k sestrám, které kvalifikaci splňují. Závěr šetření poskytl odpověď na otázku, v jakých směrech se nachází nevyužitý prostor pro zlepšení kvality ošetřovatelské péče o seniory po ortopedickém výkonu, dle výsledků rozhovorů s pacienty a sestrami, především ve zvýšení informovanosti pacientů a investice do postupného zkvalitnění materiálního a technického vybavení JIP, které zajistí pacientům dostatek soukromí a zpříjemní jim náročný pobyt na jednotce intenzivní péče. V problematice informovanosti pacientů je možným řešením distribuce informačních brožur, kde bude mít pacient uvedena svá práva a povinnosti, včetně základních údajů o režimu na oddělení a pokynů, kde nalezne odpovědi na své otázky.
Specifics of nursing care for elderly pacients after orthopedic surgery at the ICU in the faculty hospital Na Bulovce
Keywords: JIP; ortopedický výkon; ošetřovatelská péče; senior; stáří; ICU; orthopaedic intervention; nursing care; senior; age