Ochrana a evakuace osob žijících v domech s pečovatelskou službou na území města České Budějovice při mimořádných událostech. - Samcová, Monika (Jihočeská univerzita, 2014)
Prostředí sociálních služeb je charakterizováno množstvím vztahů mezi lidmi a institucemi, které mají významný vliv na kvalitu života lidí. Cílem poskytování sociálních služeb je vytvoření podmínek pro uspokojování přirozených potřeb lidí, a to formou podpory a pomoci při zvládání péče o vlastní osobu. Téma diplomové práce je zaměřeno na ochranu a evakuaci osob žijících v sociálních zařízeních typu dům s pečovatelskou službou, domov pro seniory a chráněné bydlení. Mimořádná událost si nevybírá čas ani místo. Nutnost evakuace osob s různými druhy a stupni onemocněními, osob závislých na pomoci druhých, znamená pro ošetřující personál a pro zasahující složky integrovaného záchranného systému velmi náročný proces. Diplomová práce je zaměřena na zjištění připravenosti výše uvedených sociálních zařízení na mimořádné události a na evakuaci uživatelů sociálních služeb v nich žijících.
The protection and evacuation of people living in day-care homes while there is an emergency in the area of České Budějovice.
Keywords: mimořádná událost; evakuace; sociální zařízení; emergency; evacuation; social institution