ŽIVOT VŠEDNÍ A ŽIVOT SVÁTEČNÍ V KRUMLOVSKÉ JEZUITSKÉ KOLEJI - Štědrá, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce se zabývá výchovnou péčí Tovaryšstva Ježíšova o děti a mládež od sklonku šestnáctého do poloviny osmnáctého století, je zaměřena na specifika této výchovy z pohledu současné pedagogiky volného času, tedy péče o žáky a studenty mimo dobu vlastního vyučování. Soustředí se na aktivity, které by současný čtenář označil jako volnočasové. V této souvislosti jsou v úvodu práce zdůrazněny odlišné parametry v pojímání volného času dnes a na počátku novověku. Na základě studia literatury a vybraných archivních pramenů práce popisuje výchovné metody a snahy, které využívali jezuité pro organizování aktivit mimo pevně stanovenou dobu výuky, popisuje život všední, ale především život sváteční krumlovské jezuitské koleje a její působení ve městě.
LIFE OF THE ORDINARY AND THE FESTIVE DAYS IN THE JESUIT COLLEGE IN ČESKÝ KRUMLOV Educational efforts, methods and aims of the Jesuit College from the late 16th to the mid-18th century.
Keywords: reformace-protireformace-jezuitský řád-baroko-vzdělání-výchova-škola-jezuitská kolej-divadlo-hudba-svátek-odpočinek-dny všední-dny sváteční; The Reformation-the Counter-Reformation-the Jesuit order-baroque-education upbringing-school-Jesuit college-theater-music-holiday-relaxation-weekdays festive days