Generační rozdíly v přístupu k sociálně politickým principům - Horelicová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2012)
Ve své bakalářské práci se zabývám rozdíly v preferenci principů sociální politiky mezi generací 20-25letých a 40-45letých, mírou a způsobem participace zástupců těchto generací na veřejném ţivotě a zastoupením liberálních hodnot v současné společnosti. Svou prací chci poukázat na to, jak se za posledních více neţ dvacet let posunuly hodnoty české společnosti. Teoretické část je zaměřena na charakteristiku základních principů sociální politiky, definici hodnot a determinanty utváření hodnotových orientací a postojů. Cílem mé práce je identifikovat konkrétní sociálněpolitické principy, které jsou uznávány jednotlivými generacemi. Zjištění generačních rozdílů v zapojování do veřejného ţivota pak bylo stanoveno jako dílčí cíl. Generace 20-25 se v rámci sociální politiky přiklání k principu sociální solidarity, sociální spravedlnosti, subsidiarity a sociální participace. Generace 40-45 preferuje princip sociální solidarity, sociální spravedlnosti a sociální participace. V zapojení do veřejného ţivota nebyly shledány markantnější rozdíly. Nejzásadnější odlišností je forma a četnost poskytování dobrovolnické pomoci. Pro výzkum byly stanoveny dvě hypotézy. První hypotéza říká, ţe preference liberálních hodnot je vyšší u současné generace 20-25letých neţ u generace předchozí. Druhá hypotéza předpokládá, ţe zapojení do veřejného ţivota je u současné generace 20-25letých spíše v podobě fyzické aktivity neţ v podobě finanční participace. Výsledky výzkumu první hypotézu nepotvrdily. Hodnoty generace 20-25letých se zásadně neliší od hodnot generace předcházející. Naproti tomu druhá hypotéza se potvrdila. U generace 20-25 převaţuje aktivní účast na veřejném ţivotě. Data byla získávána s vyuţitím kvantitativního šetření, prostřednictvím metodoy dotazování, dotazníkovou technikou.Výzkumný soubor čítal 156 respondentů zastupujících generaci 20-25 letých a 102 respondentů z generace předcházející. Výsledky mé práce mohou slouţit jako studijní materiál pro výuku sociální politiky a politologie, nebo jako zdroj informací ohledně participace občanů pro obce a neziskové organizace.
Generational Differences in Approach to Principles of Social-policy
Keywords: Hodnoty; model sociálního státu; postoje; princip participace; princip sociální solidarity; princip sociální spravedlnosti; princip subsidiarity; approach; principles of social policy; social state; values