Fenomén viny a odpuštění z pohledu svépomocné skupiny anonymních alkoholiků vybraného okresního města - Žiláková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce představuje chápání viny a hříchu v Bibli, křesťanské tradici a současné morální teologii. Zdůrazňuje, že v uvedených obdobích oba fenomény patřily do běžné řeči a k základním morálním pojmům. Věnuje se chápání viny (hříchu) a odpuštění v současné době a neopomíjí poznatky empirických věd. Zohledňuje skutečnosti, které vedly ke ztrátě nebo deformaci vědomí obou fenoménů ze společnosti vůbec. V praxi mapuje možnou představu současného stavu vědomí viny a odpuštění a vztahuje ji ke specifické skupině anonymních alkoholiků.
The Phenomenon of Guilt and Forgiveness from the Point of View of a Self-supporting Group of Alcoholics Anonymous in the Chosen District Town
Keywords: vina a hřích; odpuštění; anonymní alkoholici; Bible; Bůh; dvanáct kroků; dvanáct tradic.; guilt and sin; forgiveness; Alcoholics Anonymous; Bible; God; twelve steps; twelve traditions.