Ošetřovatelská péče u pacientů se systémovým onemocněním pojiva - lupus erythematodes - Kaas, Jiří (Jihočeská univerzita, 2011)
Lupus erythematodes je chronické onemocnění, které je řazeno mezi systémové či difúzní choroby pojiva. Jedná se o zánětlivé onemocnění autoimunitní povahy, které může postihnout prakticky kterýkoli orgán lidského těla. Podstata nemoci spočívá ve zvýšené aktivitě B-lymfocytů, které produkují orgánově nespecifické autoprotilátky, reagující s různými strukturami buněčných jader. Mezi nejčastěji postižené orgány patří klouby, kůže, srdce, ledviny a CNS. Chorobu doprovází řada klinických projevů, jako únava, bolest pohybového aparátu, zvýšená tělesná teplota a další symptomy. Pro sestru stojící u lůžka nemocného s tímto onemocněním je důležitá znalost odlišných projevů choroby a připravenost poskytovat vysoce individualizovanou ošetřovatelskou péči. Cílem této bakalářské práce je zjistit specifika ošetřovatelské péče a nejčastější ošetřovatelské problémy pacientů se systémovým lupusem erythematodem. Empirická část práce byla zpracována formou kvalitativního výzkumného šetření. Technikou sběru dat byl polostrukturovaný rozhovor, který byl prakticky proveden s deseti pacienty z jihočeského a plzeňského kraje. Rozhovory s jednotlivými respondenty byly zpracovány do kazuistik. Nejzajímavější údaje byly znázorněny v podobě kategorizovaných tabulek. Výsledky výzkumného šetření potvrdily široké spektrum potíží nemocného a ukázaly nám, že choroba nepostihuje pouze fyzickou stránku nemocného, ale že zásadním způsobem zasahuje jak do stránky psychické, tak do té sociální.Na základě výsledků práce byla vytvořena brožura, která může být použita jako studijní či informační materiál jak pro studenty zdravotnických oborů, tak pro kvalifikované sestry. Měla by poskytnout ucelený pohled na pacienty trpící tímto onemocněním.
Nursing care of patients with systemic connective tissue disease - lupus erythematosus
Keywords: Autoimunita; bolest; ošetřovatelská péče; pacient; potřeby; systémová onemocnění pojiva; systémový lupus erythematodes.; Autoimmunity; pain; nursing care; patient; needs; systemic connective tissue disease; systemic lupus erythematosus.