Zjednodušená četba ve výuce cizího jazyka - Janovská, Martina (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato diplomová práce je zaměřená na literaturu a práci s ní ve výuce především cizího jazyka. Zabývá se výukou českého jazyka a literatury, rozvojem čtenářské gramotnosti a také výukou cizího jazyka, a to jak prvního, tak i druhého. Současně se věnuje využití literárního textu ve výuce i cizích jazyků, výhodami a nevýhodami autentických textů a zjednodušených cizojazyčných textů a také možnostmi využití těchto textů v praxi. Dále se tato práce věnuje Montessori pedagogice a jejím základním pojmům a přístupům a také přístupem této pedagogiky k výuce anglického jazyka. V praktické části se tato diplomová práce blíže zaměřuje na zjednodušenou cizojazyčnou literaturu, zabývá se výzkumem oblíbených knih z této kategorie. Tyto knihy následně analyzuje. Dále praktická část zkoumá mezi žáky druhého stupně, co skutečně rádi čtou a jak cizojazyčný text ve výuce vnímá učitelka angličtiny. Posledním bodem praktické části je zpracování vlastního příběhu na základě výsledků výzkumu.
Graded Readers in Foreign Language Teaching
Keywords: Montessori pedagogika; Český jazyk a literatura; cizí jazyk; literatura; zjednodušená literatura; četba; čtenářská gramotnost; využití literatury ve výuce; Montessori pedagogy; Czech language and literature; foreign language; literature; simplified literature; reading; reading literacy; use of literature in teaching