Ošetřovatelská péče o klienta s astmatem bronchiale - Stejskalová, Alena (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato bakalářská práce se zabývá onemocněním astma bronchiale, což je chronické zánětlivé onemocnění dýchacích cest spojené se změnami jejich struktury. Toto onemocnění postihuje všechny věkové kategorie a jeho výskyt celosvětově stoupá. V teoretické části práce jsou popsány příčiny, příznaky, diagnostika, léčba onemocnění a edukace. Část práce je věnována roli sestry a potřebám klientů s astmatem. Výhodou tohoto onemocnění je, že jeho průběh lze do značné míry ovlivnit včasnou diagnózou, správnou léčbou a dodržováním režimových opatření. V tomto směru je proto pro klienty s astmatem důležitý nejen dostatek kvalitních informací o nemoci a léčbě, ale i důkladná edukace v oblasti inhalační techniky a režimových opatření. Naopak sestře v její ošetřovatelské péči pomůže znalost specifických potřeb klientů s astmatem bronchiale. Cílem mé bakalářské práce bylo zjistit, zda mají klienti s astmatem bronchiale specifické potřeby, a na základě zjištěných výsledků výzkumného šetření pak připravit informační brožurku pro klienty s tímto onemocněním. Výzkumné otázky byly zodpovězeny pomocí kvalitativního výzkumného šetření formou polostrukturovaného rozhovoru, který byl zpracován do kazuistiky. Podstatná data jsou zachycena v podobě kategorizačních tabulek. Výzkumný soubor tvořilo 8 respondentů s onemocněním astma bronchiale. Z výsledků výzkumu u této bakalářské práce lze soudit, že klienti mají dostatek informací a získávají je především prostřednictvím ošetřujícího lékaře a na internetu. Sestry se na poskytování informací podílejí jen málo. Zjištěné specifické potřeby mohou pomoci sestře lépe pochopit problematiku tohoto onemocnění a zkvalitnit tak poskytování ošetřovatelské péče. Na základě výzkumu této práce byla vytvořena informační brožura, která může poskytnout nejdůležitější informace nejen astmatikům, ale i široké veřejnosti. Rovněž tato bakalářská práce může být zdrojem informací nejen pro klienty s astmatem, ale i pro studenty zdravotnických oborů a sestry.
Nursing of the patient with asthma bronchiále
Keywords: astma bronchiale; edukace; inhalační léčba; klient; ošetřovatelská péče; sestra; asthma bronchiale; education; inhalation therapy; client; nursing care; nurse