Agrotechnické aspekty pěstování pšenice špaldy - Beránek, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce se zabývá agrotechnickými aspekty pěstování pšenice špaldy (Triticum spelta L.). V práci jsou uvedené obecné pěstitelské zásady používané v zemědělské praxi, ale i inovativní způsoby pěstování. Je zde přiblížena obecná problematika pěstování obilnin v ekologickém zemědělství a udržitelnost jejich pěstování. Práce obsahuje výčet nejčastěji pěstovaných minoritních obilnin a jejich stručnou charakteristiku. V praktické části byla sbírána data z poloprovozního parcelkového pokusu a stanovení základních kvalitativních parametrů, která byla porovnávána s pšenicí setou (Triticum aestivum L.). Závěrem bakalářské práce bylo vzhledem k výsledkům z praktické části určit vhodné odrůdy ve vztahu k agroekologickým podmínkám. Vyhodnotit výsledky pšenice špaldy (Triticum spelta L.) a pšenice seté (Triticum aestivum L.) a porovnat je v závislosti na výnosových parametrech a kvalitě zrna.
Agrotechnical aspects of spelt growing
Keywords: Pšenice špalda. Triticum spelta L.. Ekologické zemědělství. Minoritní obilniny.; Spelt. Triticum spelta L.. Organic farming. Minor cereals