Možnosti fyzioterapie po distorzi hlezenního kloubu u fotbalistů - Hamajdová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce se zabývá možnostmi fyzioterapie po distorzi hlezenních kloubů u fotbalistů. Věnuje se problematice poranění ligamentózního aparátu hlezenního kloubu, jeho nejčastějšími příčinami, mechanismem vzniku, následky poranění a v neposlední řadě jeho léčbou pomocí fyzioterapeutických prostředků. Prvním cílem je zmapovat možnosti fyzioterapie a navrhnout fyzioterapeutický plán. Druhým cílem je zmapovat tréninkový plán a prostředí, ve kterém se sportovci pohybují a navrhnout jeho úpravy a cvičení k prevenci úrazu. Metodika práce je prováděna formou kvalitativního výzkumu. Jako výzkumnou skupinu jsem zvolila 3 hráče fotbalového A mužstva krajského přeboru Vysočiny. Kritériem pro zařazení do výzkumu byla jednou či vícekrát prodělaná distorze hlezna. Výzkum zahrnuje vstupní polostrukturovaný rozhovor, kineziologické vyšetření a analýzu získaných dat. Výsledky jsou zpracovány ve formě kazuistik, podle kterých byly následně navrhnuty a sestaveny individuální fyzioterapeutické plány. Dále proběhlo zmapování tréninkového plánu a prostředí, ve kterém se sportovci pohybují. Po provedeném rozboru jsem doporučila jejich úpravy. Bakalářskou práci lze považovat za zdroj informací o problematice distorzí hlezenních kloubů a může posloužit jako edukační materiál, jak pro laickou veřejnost, tak pro odborníky. Práce by mohla být vodítkem hlavně pro hráče fotbalu, kteří chtějí zlepšit stabilitu hlezenních kloubů a snížit tak četnost výskytu poranění. Dále může pomoct fotbalistům při změně skladby tréninkového plánu.
Possibilities of physiotherapy for football players with talocrural joint distortion
Keywords: hlezenní kloub; poranění hlezenního kloubu; distorze; fyzioterapie; fotbal; ankle joint; ankle joint injury; distortion; physiotherapy; football