Prevence úrazů ve vybraných zemích EU - Šestáková, Jana (Jihočeská univerzita, 2009)
Abstrakt Prevence úrazů ve vybraných zemích Evropské unie. Téma mé diplomové práce je zaměřeno na prevenci úrazů ve vybraných zemích EU. Úrazy jsou závažným problémem nejen z hlediska zdravotnického, ale i socioekonomického.Dopravní nehody tvoří ve státech OECD v průměru 41 % usmrcení důsledku úrazu í dětí do 14 let. Cílem mé práce je popis přístupu vybraných zemí EU k prevenci úrazů a zmapování preventivních opatření v oblasti prevence úrazů ve vybraných zemích, kterými jsou Česká republika,Rakousko, Slovensko, Švédsko, Itálie, Německo a Francie. Prevence je cílená činnost, vycházející z poznání, že zabránit úrazu je jednodušší, než odstranit, následky. Metodika zjišťování cílů práce byla realizována kvalitativním výzkumem. Zaměřila jsem se na vládní dokumenty, legislativní nařízení a na další dokumenty týkající se prevence úrazů. K získávání materiálů, které byly podrobeny sekundární analýze, bylo použito několika hlavních zdrojů vlád, státních i nestátních institucí ve vybraných zemích EU. Z důvodu nedostupnosti některých materiálů nebo nevyhovujících či nenalezených zdrojů jsem použila doplňkovou metodu dotazování. Oslovila jsem respondenty, kteří ve vybraných zemích EU žijí, pracují. Problematika prevence dětských úrazů je v zemích EU na předních místech v politických programech, probíhá na všech úrovních státních, regionálních, místních. Přijímány jsou národní akční plány prevence úrazů, schvalovány legislativní opatření např. rychlost v obcích, používání cyklistických přileb dětmi, používání zádržných systémů.Z výsledků výzkumu vyplývá že, ve všech vybraných zemích EU probíhá dopravní výchova na školách nebo mimo. Měla by začínat již v předškolním věku. Významnou roli mají rodiče, a podílí se na ní státní i nestátní instituce. Nejkomplexnějším programem ve vybraných zemích EU jsou takzvané ''Bezpečné komunity''. Ve všech vybraných zemích EU jsou i další organizace, které se podílejí na preventivních programech, akcích, školeních, kampaních. Pro spolupráci je možno získat ještě další místní orgány, správy, organizace, zájmové skupiny i soukromé osoby a všechny tyto činnosti koordinovat a vzájemně propojovat. Stále se problematikou prevence úrazů zabývat. Koordinovaná a důsledná prevence dětských úrazů má pozitivní vliv na snížení dětské úrazovosti a úmrtnosti. Výsledky práce přispějí k lepší informovanosti, edukaci a porovnání. Budou využity také pro studijní účely ZSF JU.
Injury prevention is selected EU countries
Keywords: Dopravní výchova; Evropská unie; úrazovovost; kampaň; prevence; programy; země EU; Zákony; Traffic education; European Union; accident rate; campaign; prevention; programs; country EU; legislation