Rozvoj dobrovolnictví v Týně nad Vltavou - Kocová, Jaroslava (Jihočeská univerzita, 2008)
Dobrovolník je člověk, který bez nároku na finanční odměnu poskytuje svůj čas, svoji energii, vědomosti a dovednosti ve prospěch ostatních lidí či společnosti. Náročnost přípravy dobrovolníků závisí na jejich budoucí vykonávané činnosti. Výcvik dobrovolníků je součástí profesionálního přístupu k dobrovolnictví. Rovněž supervize dobrovolnické činnosti je nutností, bez které by kvalitní činnost dobrovolníků byla nemyslitelná. V teoretické části poskytuje bakalářská práce základní přehled o dobrovolnické činnosti v České republice. Další kapitoly se věnují metodice práce s dobrovolníky. Jsou zde také představeny zdravotně sociální zařízení v Týně nad Vltavou, ve kterých probíhal výzkum. Cílem mé bakalářské práce bylo zmapovat stav dobrovolnictví v Týně nad Vltavou. Pro sběr dat byl použit kvantitativní výzkum, použitými metodami byl řízený rozhovor, metoda dotazování, technika dotazníku a neřízený rozhovor. Respondenty byli ředitelé zdravotně sociálních zařízení v Týně nad Vltavou a koordinátoři dobrovolníků v zařízeních, jež využívají dobrovolníky. Neřízený rozhovor byl veden s pracovnicí Městského úřadu. Výsledky bakalářské práce potvrdily, že dobrovolníci jsou ve zdravotně sociální oblasti ve městě Týn nad Vltavou využíváni, čímž byla potvrzena první hypotéza. Dále ze získaných výsledků vyplynulo, že zařízení z hlediska dobrovolnického managementu neposkytují dobrovolníkům základní dobrovolnický servis. Druhá hypotéza byla tedy vyvrácena. Touto prací bych ráda přispěla k propagaci dobrovolnictví nejen v Týně nad Vltavou, ale i u široké veřejnosti. Doufám, že práce bude podněcovat k využívání dobrovolnictví v těch zařízeních, kde dobrovolníky zatím nevyužívají. Práce bude nabídnuta Městu Týn nad Vltavou, který o ni v rámci komunitního plánování projevil zájem.
Development of volunteering in Týn nad Vltavou
Keywords: dobrovolník; dobrovolnictví; smlouva; supervize; výcvik; volunteer; volunteering; contract; supervision; training