Biologický determinismus a rasismus v myšlení H. S. Chamberlaina - Vránek, Matěj (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce za zabývá myšlením H. S. Chamberlaina, jakožto představitele biologického determinismu a rasismu, který je představen v kontextu vývoje moderního sekulárního myšlení. Dále práce popisuje eugeniku jako vyústění tohoto způsobu myšlení, která je představena ve své teorii a dobové praxi nacistické "rasové hygieny", ale také s přesahem do současnosti, v níž eugenická praxe v určitém měřítku stále přetrvává, pouze pod jinými jmény.
Biological determinism and racism in H. S. Chamberlain's thinking
Keywords: Houston Stewart Chamberlain; biologický determinismus; rasismus; eugenika; náboženství; moderní myšlení; sekularizace; filosofie; etika; Houston Stewart Chamberlain; biological determinism; racism; eugenics; religion; modern thinking; secularisation; philosophy; ethics