Hodnocení růstu rychle rostoucích topolů na energetických plantážích v závislosti na počtu provedených těžeb - Lhotková, Hana (Jihočeská univerzita, 2018)
Na třech pokusných lokalitách s RRD (Populus nigra L. x Populus maximowiczii Henry "Maxvier" a Populus maximowiczii x Populus berolinensis "Oxford") byla hodnocena výška rostlin, průměrný přírůst a počet výhonů ve vztahu ke způsobu založení a obhospodařování a počtu provedených těžeb. Z hlediska vodního režimu v půdě jsou pro tyto dřeviny mnohem lépe využitelné roviny než mírné svahy, kde nedochází ke zbytečnému odtoku a voda je lépe rostlinou využita po celou dobu pěstování. Topoly jsou světlomilné, proto lepší růstové vlastnosti vykazují v nezastíněných, jiným porostem neovlivněných lokalitách. S tím souvisí i náchylnost k silně zapleveleným plochám a to zejména v prvním roce růstu při tvorbě nových výhonů. Při dobrém obhospodařování a ideálních podmínkách pro růst, je topol schopen za rok vyrůst o více než 2 metry.
Evaluation of the growth of fast-growing poplars in energy plantations depending on the number of harvests made
Keywords: Rychle rostoucí dřeviny; topoly; faktory ovlivňující růst; růstové parametry; Fast growing trees; poplars; factors influencing growth; growth parameters