Předpoklady rozvoje komerčních služeb ve vybrané oblasti - mikroregionu Dačice - Leupoldová, Eva (Jihočeská univerzita, 2009)
Diplomová práce byla zpracována na téma Předpoklady rozvoje komerčních služeb ve vybrané oblasti - Mikroregionu Dačice. Cílem diplomové práce bylo popsat vybraný svazek obcí se zaměřením na danou oblast komerčních služeb mikroregionu Dačice, provést situační analýzu a dále vymezit předpoklady rozvoje dané oblasti komerčních služeb. Práce je zahrnuta do řešení výzkumného záměru ZF JU MSM 600766 5806. Dílčím cílem bylo potvrdit či vyvrátit 5 hypotéz. Podle ekonomických ukazatelů patří Dačicko do hospodářsky slabých regionů. Mikroregion má větší šanci získat dotace z EU pro rozvoj mikroregionu než jednotlivé obce. Nástrojem pro rozvoj regionů může být kooperace podniků. Podle dotazníkového šetření v mikroregionu převážná většina podnikatelů není zapojena do žádné formy organizované spolupráce. Pro cestovní ruch existuje značný potenciál, který doposud nebyl zcela využit. Příroda, památky a kvalitní životní prostředí dávají vhodné podmínky pro rozvoj služeb v cestovním ruchu a ve sportu (cykloturistiku). Prozatím je cestovní ruch pouze sezónní záležitostí. Problémem, se kterým podnikatelé zápasí, jsou finance a převážně malé obce mikroregionu nemají téměř důvod věnovat se rozvíjení cestovního ruchu. Protože je v mikroregionu vysoká míra nezaměstnanosti a je zde dosahováno podprůměrných mezd, mohou si zdejší obyvatelé pořídit jen omezené množství produktů. Z tohoto důvodu je prioritnější zaměřit se nejprve na snížení nezaměstnanosti a zvýšení mezd a až potom se orientovat na rozvoj komerčních služeb pro obyvatele mikroregionu.
The assumptions of commercial services development in a chosen area - Microregion Dačice
Keywords: mikroregion; služby; situační analýza; SWOT analýza; rozvoj služeb; microregion; services; situation analyse; SWOT analyse; services development