Nemocnost a další charakteristiky dětí ve věku od 1 do 3 let - Študlarová, Štěpánka (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato diplomová práce se zaměřuje na nemocnost, očkování, výživu a tělesné rozměry dětí ve věku 1-3 roky. Studie zkoumá vliv výživy v raném věku na nemocnost dětí, s důrazem na nemoci horních cest dýchacích, zánět středního ucha, ekzém a alergické projevy. Práce také zjišťuje, zda byly děti očkovány všemi povinnými očkovacími látkami a podstoupily i další nepovinná očkování. Data pro výzkum byla získána prostřednictvím dotazníku pro rodiče dětí ve věku od tří do šesti let, který byl poskytnut buď v papírové podobě nebo online. Rodiče byli oslovováni skrze mateřské školy nebo přímo z různých vesnic a měst. Hlavním zjištěním je, že čím byly děti déle kojeny, tím byl výskyt nemocí menší mezi 2. a 3. rokem, avšak tento výsledek není statisticky průkazný (p = 0,33). Výsledek týkající se vlivu délky kojení na výskyt nemocí však nevyšel ve vztahu k nemocnosti mezi 1. a 2. rokem a je také statisticky neprůkazný (p = 0,83). Četnost vybraných nemocí se mezi pohlavími příliš neliší. Další zjištění naznačují, že děti, které byly déle kojené, měly ve věku 1-3 roky nižší hmotnost než děti, které byly kojené méně či vůbec. Práce také ukázala zajímavý výsledek v rámci vztahu mezi nemocností a konzumací nápojů, který naznačuje, že čím děti více pijí, tím jsou méně nemocné.
The Morbidity and Other Characteristics of Children (age category 1-3 y.)
Keywords: batole; nemoci; očkování; výživa; kojení; preventivní prohlídky; toddler; disease; vaccination; nutrition; breastfeeding; preventive medical examination