Analýza historických dat o způsobu hospodaření a plodinové struktuře v zájmovém území Stropnice - Sallaiová, Věra (Jihočeská univerzita, 2008)
Zemědělská družstva jsou organizace zemědělských podniků. Ty vznikaly za účelem vytvoření co největších orných ploch na úkor ekologických problémů, jako je například zánik remízků a jiné přirozené ochrany a docházelo k výrazným úbytkům zvěře. V dnešní době je snaha o ekologické zemědělství, které je pro přírodu šetrnější. Tato práce byla zaměřena na porovnávání změn v plodinové struktuře ve čtyřech zemědělských družstvech v průběhu 10 let. Velikost ploch výsevů jednotlivých plodin se měnila v závislosti na jejich výnosech. Výsledným zjištěním je trend, kdy přibývá orné půdy na úkor pastvin a travních porostů.
Historical data analysis of the farming technique and the crop structure in the Stropnice interest area
Keywords: historické materiály; využití půdy; krajina; historic materials; land use; landscape; landscape structure; agricultural