Překlad a analýza odborného textu z oblasti bankovnictví a peněžnictví - Vaisová, Kristina (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem této bakalářské práce je překlad a translatologický rozbor odborného německého textu z oblasti bankovnictví a peněžnictví. Práce se skládá ze čtyř částí. Úvodní teoretická část obsahuje obecný úvod do oblasti překladu. Následující část se věnuje teorii překladu odborného textu s důrazem na specifické znaky a zvláštnosti odborného jazyka a odborné komunikace. Třetí část práce tvoří teoretická analýza textu. Text je rozebírán z morfologického, syntaktického, lexikalního a stylistického hlediska. V poslední části je zkoumán výskyt jednotlivých jazykových jevů typických pro odborný text. Jevy jsou doplněny o praktické příklady z překládaného textu. Součástí této práce je i samostatná příloha, kterou tvoří originalní text, jeho překlad a česko-německý glosář odborných pojmů vyskytujících se v textu.
Translation and analysis of a specialised text from the branch of banking and finance system
Keywords: Překlad německého odborného textu; analýza textu; bankovnictví; peněžnictví; teorie překladu; hlavni znaky odborneho jazyka.; Translation of a technichal text; analysis; banking; finance; theory of translation; special figures of the technical language.