Využití pohybové aktivity "Geocaching" pro zvýšení turistické návštěvnosti oblasti Suchdola nad Lužnicí - Círal, Gabriela Sarah (Jihočeská univerzita, 2015)
Velmi se zvyšuje pohybová nedostatečnost, zvláště u mladých lidí. Pohybová aktivnost je zapotřebí ke zdravému životnímu stylu. Jako jednu z možností pohybové aktivity zde uvádíme Geocaching. V začátku si stručně povíme, co to Geocaching je, s čím se můžeme setkat, co je k němu potřeba a seznámíme se, se základními pravidly a pojmy této hry. Cílem práce je vytvoření série cachí, nesoucích název Srdcová série, za účelem zvýšení turistické návštěvnosti oblasti Suchdola nad Lužnicí, která byla vybrána pro svoji zajímavost, krásu a výjimečnost. Zároveň je vytvořen základní výukový materiál pro využití na kurzech Katedry výchovy ke zdraví a jak je možné se do této pohybové aktivity zapojit. Ke zjištění profilu Geocacherů jsme použili ověřený dotazník s metodou kvótního výběru, s 12 uzavřenými otázkami, na který nám odpovědělo 84 dobrovolníků z řad návštěvníků Srdcové série. Z dotazníku, jenž jsme zveřejnili v listingu cachí, jsme zjistili základní profil geocacherů navštěvující vzniklé cache. Také se v jedné z hypotéz zabýváme porovnáním turistické návštěvnosti dané oblasti v roce 2013 a 2014. Tato práce přispívá v rámci zdravého životního stylu k využívání pěší turistiky a cykloturistiky.
The Use physical activity Geocaching to increase tourist traffic to the area Suchdol nad Lužnicí
Keywords: Geocaching; geokešing; cache; keš; geocacher; geokačer; listing; hra; skrýš; poklad.; Geocaching; cache; geocacher; listing; game; stash; treasure.