Ošetřovatelská péče o hematoonkologického pacienta podstupujícího chemoterapii - Baierlová, Angélique (Jihočeská univerzita, 2021)
Mezi základní hematoonkologická onemocnění patří leukémie, maligní lymfomy, myeloproliferativní onemocnění a myelodysplastický syndrom. Léčba těchto chorob probíhá nejčastěji pomocí chemoterapie, která má kromě svého terapeutického účinku i celou řadu nežádoucích účinků, jež mohou snižovat kvalitu života pacienta. Důležitá je během léčby role sestry, která zajišťuje bezpečnou aplikaci chemoterapie, pečuje o žilní vstupy, sleduje nežádoucí účinky léčby a podílí se na edukaci pacienta. Cílem bakalářské práce bylo zjistit specifika ošetřovatelské péče o hematoonkologického pacienta během chemoterapie. Praktická část byla zpracována pomocí kvalitativního výzkumného šetření. První výzkumný soubor tvořilo šest sester pracujících na onkologickém stacionáři nebo interním lůžkovém oddělení. Druhý výzkumný soubor tvořilo šest hematoonkologických pacientů podstupujících chemoterapii. Technikou sběru dat se stal polostrukturovaný rozhovor. Z výsledků výzkumného šetření vyplývá, že sestry nedostatečně ošetřují dlouhodobé žilní vstupy, Dále byly zjištěny nedostatky při ošetřování extravazátů a při aplikaci samotného cytostatika. Z výsledků také vyplynulo, že sestry při manipulaci s cytostatiky nepoužívají správné ochranné pomůcky. Dalším negativním zjištěním bylo, že pacienti nemají dostatečné množství informací o prevenci nežádoucích účinků chemoterapie a ze strany sester nemají dostatečnou psychickou oporu. Samotnou poskytovanou péči ale hodnotí přesto kladně. Na základě zjištěných výsledků byla jako součást práce navržena informační brožura určená pro hematoonkologické pacienty, kteří podstupují chemoterapeutickou léčbu.
Nursing care of a haemato-oncological patient undergoing chemotherapy
Keywords: hematoonkologie; chemoterapie; nežádoucí účinky; ošetřovatelská péče; pacient; sestra; Haemato-oncology; chemotherapy; side effects; nursing care; patient; nurse