Romský holocaust jako téma ve výuce na základních školách - Nováková, Hana (Jihočeská univerzita, 2015)
V této bakalářské práci jsem se zabývala problematikou výuky romského holocaustu. V první části práce jsem rozebrala současné diskuze na téma romského holocaustu, přičemž jsem se soustředila na debatu o tom, zda se v případě táborů v Letech u Písku a Hodoníně u Kunštátu za II. světové války jednalo o tábory "koncentrační" či "pracovní" analyzovala jsem například výroky politika Tomio Okamury a reakce, které tyto výroky vyvolaly. Hlavním cílem práce je zkoumání, jakým způsobem (a zda vůbec) je téma romského holocaustu obsaženo ve školském kurikulu. Ve druhé části práce jsem se zaměřila na informovanost o daném tématu na školách a vše jsem doložila na případové studii ze základních škol v Třebíči, kde jsem kombinací kvantitativních a kvalitativních metod sběru dat zkoumala, zda je toto téma na vybraných školách vyučováno, a jakým způsobem.
Romani Holocaust as a theme in the curriculum in primary schools
Keywords: Romský holocaust; tábory v Letech u Písku a v Hodoníně u Kunštátu; Tomio Okamura; kvantitativní a kvalitativní sběr dat.; Romani holocaust; camps in Lety and Hodonín near Kunštát; Tomio Okamura; quantitative and qualitative data collection.