Pohybová aktivita seniorů hypertoniků I. a II. stupně - Sobíšková, Pavla (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce s názvem Pohybová aktivita seniorů hypertoniků I. a II. stupně se v teoretické části zabývá problematikou stárnutí a stáří. Dále se zmiňuje o pohybové aktivitě a možných doporučeních k pohybu. Kapitola je věnována i životnímu stylu, který zásadně ovlivňuje průběh a kvalitu lidského života. Dále je zmiňovaná problematika hypertenze v kontextu se stářím a možnou pohybovou aktivitou. Praktická část práce je zaměřená na monitoring pohybových aktivit seniorů s onemocněním hypertenze I. a II. stupně. Výzkumné šetření probíhalo pomocí pedometrů Yamax Digiwalker SW-700 a byl použit standardizovaný dotazník IPAQ-long. Zjištěné výsledky byly následně analyzovány a zpracovány do tabulek a grafů s komentářem a doporučením.
Physical activity of elderly people diagnosed with hypertensive heart disease I. and II. grades
Keywords: senior; pohybová aktivita; hypertenze; senior; movement activity; hypertension