Kulturologické aspekty rozvoje lidských zdrojů a stabilizace venkovských regionů - Popeláková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem mé diplomové práce bylo specifikovat a zjistit význam kulturologických aspektů, které působí na rozvoj a stabilizaci venkovských regionů. Hledat oblasti, ve kterých by kulturologické aspekty přispěly k udržení obyvatel na venkově a hledat způsoby, čím by byla zvýšena spokojenost obyvatel s životem na venkově. Nalézt určité kulturní symboly a převládající kulturní dimenze daných společenství, které jsou významným sebepoznávacím prvkem v rámci společnosti. Výzkum byl realizován pomocí klasického dotazníkového šetření v obcích Čkyně a Doudleby a pomocí TBSD (Testu barevně sémantického diferenciálu), který byl použit pro získání kompletních informací o societách Čkyně a Doudleb a jejich převládajících kulturních dimenzí. Výsledky bychom mohli shrnout do následujícího. Problém odchodů obyvatel z venkova nespočívá pouze v nedostatečném občanském vybavení a nabídky služeb v obcích, jak se domnívá mnoho autorů. Důkazem toho je obec Čkyně. Přestože je lépe občansky vybavena než obec Doudleby, obyvatelé (obzvláště ti nově příchozí a jejich potomci) nejsou v obci tolik spokojeni a obec by do budoucna rádi opustili. Doudleby jsou obcí se silnými a stále velice slavenými tradicemi. Noví obyvatelé jsou zde lépe přijímáni mezi starousedlíky a hojně se účastní místního kulturního života. Hlavním přínosem mé diplomové práce je tedy fakt, že kulturní tradice mají velký vliv na stabilizaci obcí. Společně slavené tradice pojí obyvatele k sobě a zlepšují tak sociální vztahy v obci. Tradice jsou kořeny lidí, které jim zabraňují venkov opustit.
Culturological aspects of human resources development and stabilization of rural regions
Keywords: venkovské regiony; venkov; lidské zdroje; kultura; tradice; zvyky; kulturní dimenze; rural regions; countryside; human resources; culture; traditions; customs; cultural dimensions