Výkon trestu domácího vězení v Jihočeském soudním kraji - Zdrhová, Blanka (Jihočeská univerzita, 2012)
V souvislosti s rekodifikačními snahami došlo k 1.1.2012 k četným změnám v oblasti trestního práva, jednou z nejdůležitějších změn v této oblasti je přijetí nového alternativního trestu domácího vězení. V teoretické části se autorka diplomové práce zmiňuje o účelu trestu a popisuje jeho funkci, charakterizuje současnou právní úpravu trestu domácího vězení, podmínky pro jeho uložení, způsob jeho kontroly, dále obsahuje stručný náhled na trest domácího vězení v zahraničí, popisuje činnosti Probační a mediační služby při realizaci tohoto trestu a v poslední kapitole teoretické části charakterizuje elektronický monitoring. Praktická část přináší ucelený přehled o využívání trestu domácího vězení v Jihočeském soudním kraji. Práce byla podložena dostupnou odbornou literatura, odbornými články, dostupnou judikaturou a interní metodikou Probační a mediační služby.
Execution of the house arrest punishment in South Bohemain country
Keywords: trest; trest domácího vězení; probační a mediační služba; elektronický monitoring; punishment; house arrest; probation and mediation service; electronic monitoring