Jsou české zoologické zahrady skutečně zařízeními na ochranu zvířat? - Švehlová, Žaneta (Jihočeská univerzita, 2014)
Tuto bakalářskou práci jsem zaměřila na zjištění, zda jsou zoologické zahrady skutečně zařízeními na ochranu zvířat. K této práci jsem využila přístupu do databáze IUCN a informací z Ročenky českých a slovenských zoologických zahrad 2012. Výsledek ukázal, že největší počet chovaných druhů spadá do kategorie málo dotčený. Nejméně pak do kategorie zaniklý v divočině. Z výsledků vyplívá, že podíl ohrožených zvířat v zoologických zahradách České republiky je menší než v červeném seznamu IUCN.
Are Czech zoos really the facilities for animal conservation?
Keywords: Zoologická zahrada; druh; Czech zoo; species