Charakterizace mitochondriálního genomu vybraných myxozí - Branišová, Vendula (Jihočeská univerzita, 2023)
Myxozoa jsou mikroskopičtí parazité žahavčího původu. Během vývoje v mikroskopické parazity došlo u těchto organismů ke ztrátě genů odpovědných za mnohobuněčný vývoj, buněčnou komunikaci a dokonce i aerobní dýchání (v některých případech). Tato práce se zabývala mitochondriálním genom myxozoí. Byl v ní charakterizován kompletní mitochondriální genom druhů Zschokkella nova a Sphaerospora molnari a částečný genom. druhů Myxidium lieberkuehni, Nephrocystidium pickii a Zschokkella sp. Na základě sekvencí vybraných mitochondriálních proteinů byly konstruovány fylogenetické stromy.
Characterization of the mitochondrial genome of selected myxozoans
Keywords: Myxozoa; Mitochondrie; Genom; Myxozoa; Mitochondria; Genome