Zjišťování odtoků vody z lesních pozemků měřením průtoků vody ve vodním toku. - Trojáková, Dominika (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem této bakalářské práce bylo měření odtoku vody z malého povodí, který se nacházel v horním úseku Bedřichovského potoka. U tohoto horního úseku jsem chtěla zjistit, jaký je specifický odtok vody v mnou sledovaném povodí a jak povodí reaguje svým odtokem vody na srážky. Abych věděla, jak specifický odtok reaguje na srážky, musela jsem si nejdříve sestavit konzumční křivku. Konzumční křivka mi znázorňovala závislost průtoku vody v korytě vodního toku na stavu vody. Sestavila jsem ji tak, že jsem změřila stavy vody ve vodním toku a vypočetla vztah mezi těmito stavy vody a změřeným průtokem vody při určitých stavech vody. Měření průtoku jsem prováděla při čtyřech stavech vody pomocí hydrometrické vrtule, stav vody byl zaznamenáván automatickým měřičem v desetiminutových intervalech. Specifický odtok jsem zjistila vydělením průtoku s plochou povodí. U specifického odtoku jsem zjišťovala, jak bude růst při krátkodobých intenzivních srážkách a při dlouhodobých srážkách. Srážky se měřily pomocí člunkového překlápěcího průtokoměru v průběhu celého měsíce června. Zjistila jsem, že na to, jak se zvedá specifický odtok při srážkách má vliv, jak délka a intenzita srážek tak i vegetace, která se v povodí nachází.
Detection of water runoff from forest lands by measuring water flows in a watercourse.
Keywords: měření odtoku; konzumční křivka; specifický odtok; intenzivní krátkodobé nebo dlouhodobé srážky; runoff measurement; consumption curve; specific runoff; intensive short - term or long - term precipitation