Fauna kůrovcovitých (Curculionidae: Scolytinae) na borovici lesní v oblasti Jevišovické pahorkatiny - Koudelková, Jana (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem práce bylo zjistit druhové spektrum hospodářsky nejvýznamnějších kůrovců (Curculionidae: Scolytinae) na borovici lesní (Pinus sylvestris L.) v oblasti Jevišovické pahorkatiny a porovnat tuto lokalitu s podobnou lokalitou v Polabí. Hlavním výsledkem je potvrzení minimálních rozdílů v druhovém spektru kůrovců na borovici lesní v Čechách a na Moravě vlivem klimatických změn v posledních dvou dekádách, změny chování dříve nevýznamných druhů a šíření nově zavlečených druhů v ČR.
Fauna of bark beetles on Scots pine in the area of the Jevišovice hilly area
Keywords: borovice lesní; kůrovcovití; feromonové lapače; lapáky; Scots pine; bark beetles; pheromone traps; trap trees